dinsdag 9 juni 2020

Wentelteefjes met Rumaroma en Perenkwarkijs


Voor dit wentelteefje heb ik de sprinkels gematched aan de kleuren van het fruit. Het is een beetje disco-achtig wentelteefje geworden, vind ik. Het bolletje met sprinkels dat je ziet is perenvanille-kwarkijs. Door de sprinkels er op doet het me denken aan zo'n discobal die vroeger wel in disco's aan het plafond hing. Niet dat ik zo vaak naar de disco ging. Ik was van de New Wave. Je had bij ons in de klas op de middelbare school altijd 2 kampen: 1 Disco en 1 New Wave. Altijd strijd. Maar voor dit wentelteefje ben ik graag heel even naar dat andere kamp geswitched. Heel even. Want ik ben nog steeds niet van de disco.

Ingrediënten:

 • 1 bruine boterham
 • 1 theelepel honing of honingvervanger
 • 1 ei
 • een scheutje rumaroma
 • boter of olijfolie
 • fruit                                     soorten en hoeveelheid naar keuze
 • een paar eetlepels perenvanille-kwark
 • eventueel wat sprinkels

Wat heb je nog meer nodig:

 • mengkom, schaal of bak
 • theelepel
 • koekenpan
 • fornuis
 • diepvriezer

Voorbereiding:

 1. Haal de gewenste hoeveelheid perenvanille-kwark uit de pot.
 2. Doe de kwark in een diepvriesbakje.
 3. Laat de kwark een paar uur in de diepvriezer tot het bevroren is.
 4. Haal het perenijs ongeveer 20 minuten voor je het gebruiken gaat uit de diepvriezer.
 5. Als het ijs te hard is om te kunnen gebruiken, dan verwarm je het ongeveer 30 seconden in de magnetron tot het wat zachter geworden is.

Zo maak je het:

 1. Breek het ei in de mengkom.
 2. Voeg een scheutje rumaroma toe.
 3. Voeg een theelepel honing of honingvervanger toe.
 4. Kluts dit alles heel goed.
 5. Doorweek 1 kant van de boterham goed in het mengsel. Laat het er 30 seconden in liggen.
 6. Draai de boterham om.
 7. Doorweek deze kant ook goed in het mengsel. Laat het er ook 30 seconden in liggen.
 8. Verwarm een klontje boter of een scheutje olijfolie in de koekenpan.
 9. Bak beide kanten van de boterham tot ze goudbruin zijn.
 10. Leg de boterham op een bord.
 11. Leg er het fruit op.
 12. Leg er een bolletje van het perenvanille-kwarkijs op of ernaast.
 13. Strooi er eventueel wat sprinkels overheen.

Variaties:

Je kan uiteraard eindeloos variëren. Je kan echte rum nemen in plaats van rumaroma (maar dat heb je dan niet van mij, want ik ben van Gezondontbijtje, niet van Ongezondontbijtje). Ja en die sprinkels dan, zeg je licht verontwaardigd maar wel terecht. Die sprinkels heb ik er alleen maar overheen gedaan om het geheel wat op te pimpen voor de foto. Maar ik heb ze wel opgegeten, dat geef ik toe. Maar ik raad je aan om ze weg te laten, want ze zijn wel van suiker. Beter niet nemen dus. Ik had ook liever honingvervanger gemaakt van stevia genomen, maar mijn honingvervanger is op. Je kan ook andere aroma erdoor doen in plaats van rumaroma. Of shots. Daar zijn ook heel veel smaken van. Die heb ik helaas nog niet in huis. Je kan aroma of shots ook weglaten en  een scheutje vruchtensap of een scheutje melk gebruiken. In plaats van gewoon brood kan je elk ander soort brood nemen: krentenbrood, mueslibrood, brioche, duivenkater, suikerbrood. Maar die laatste: doe die maar niet. Alhoewel, lijkt me wel heel lekker. Dat wel. Maar dan heb je het niet van mij. Afgesproken? Met het fruit kan je ook alles nemen waar je zin in hebt of het weglaten. En dat ijs is natuurlijk ook niet nodig, maar wel erg lekker. En het is kwark, dus wel gezond. En je kan ook andere smaakjes kwark nemen of geen smaakje. Of yoghurt. Of je neemt er gewoon een paar eetlepels van de een of andere kwark of yoghurt bij. Zonder er ijs van te maken. Of niet. Je kan dat ook weglaten.