maandag 1 februari 2021

Aardbeientaartje

 

Spoiler Alert: mislukte taart! Gisteren had ik een taartbodem gemaakt met stukjes chocola en van alles er in. Goed gebakken, dat ging goed. Daar moest een aardbeienlaag overheen wat gelukt is uiteraard. Daarna ging het al fout! Op de laag aardbeien zou ik een meringuelaag aanbrengen. De eiwitlaag die ik opgeklopt had zag er goed uit dus heb ik deze over de aardbeienlaag heen geboetseerd. Op de eerste foto ziet alles er nog helemaal goed uit. Toen had ik alles nog onder controle. Maar eenmaal in de oven ging het eiwit vloeibaar worden! Whaaaaa!!! Heel merkwaardig want ik had geen vloeistof toegevoegd aan het eiwit. Ik had het goed opgeklopt alleen  suikervervanger gemaakt van stevia erbij en wat zout. Maar toch ging het sijpelen. Ook de taartbodem in. Dus ik hield een dun laagje schuim bovenop de taart over. Nou goed dan, ik doe wel of het zo hoort dacht ik nog. Het werd wel mooi goudbruin, dus laat maar. Ik liet daarna alles goed afkoelen, maar ik heb vandaag pas gekeken hoe het geworden was. Want ik wilde het met daglicht op de foto zetten. Maar toen ik voorzichtig de bakring weghaalde scheurde het in. En de aardbeien waren helemaal gekookt dus ook helemaal niet mooi meer. Je ziet op de tweede foto hoe de taart mislukt uit de ring kwam. Dat was voor mij natuurlijk een vreselijk moment! Zoveel en lang werk aan gehad en dan dit! Na van de schrik bekomen te zijn heb ik de helft maar opgegeten en ga ik een nieuwe proberen te maken. Ik las gisteren in een kooktijdschrift dat je met taarten bakken het net zolang moet proberen tot het gelukt is. En dat ga ik doen. Dus doei, ik duik de keuken weer in. Ik heb zowel de taartbodem als de eiwit-schuimlaag gezoet met een suikervervanger gemaakt van stevia.

Zo zag het aardbeientaartje er uit voordat hij de oven in ging. Hierna heb ik geprobeerd om er een grote meringue op te maken. Maar dat mislukte volkomen! 

Wil je weten hoe dit mooie taartje de oven uit kwam? 

                                   Zie de foto HIER: