woensdag 19 mei 2021

Omgekeerde Pizza

 Ik heb vanmiddag een omgekeerde pizza gemaakt en vanavond nog 1. Het is een trend op Tiktok geweest. Ik vond het leuk om het ook te maken. 

 Je maakt de pizza door eerst de toppings in een ingevette gietijzeren pan of grillpan te doen en daaroverheen het pizzadeeg. Ik heb een pizzadeeg gebruikt dat voor bijna de helft van bloemkool is gemaakt. De rest is deeg. Ik heb als toppings salami, reepjes rode ui. reepjes groene, gele en rode paprika, olijven, pizzasaus, plakjes champignon, mini bolletjes mozzarella, gedroogde Italiaanse kruiden en geraspte oude Goudse kaas gebruikt. Je doet dus eerst om de beurt de toppings in de pan, dan doe je er het pizzadeeg overheen en dan bak je het met pan en al ongeveer 20 minuten in de oven tot het deeg goudbruin is. Dan leg je iets over de bovenkant van de pan heen (een plank, of groot bord of zo iets) en dan draai je de pan om en laat de pizza op een bord glijden. De bodem ligt dan beneden en de toppings boven. 

Iemand vroeg me waarom ik niet gewoon een pizza maakte ipv een omgedraaide. Omdat ik het leuk vond om die Tiktok trend na te doen. Maar ik heb geen idee waarom iemand daarmee begonnen is. Misschien omdat de bodem dan knapperiger wordt en blijft? Als jij het weet, laat maar lezen in een commentje alsjeblieft. 

Uiteraard kan je deze pizza ook op de normale manier maken met de topping bovenop de pizzabodem.

                       

Hier een foto van de pizza zoals ik deze op Instagram gezet heb:

 

 

 Ingrediënten voor 2 pizza's:

Pizzabodem:
  • pizzadeeg of pizzabodem   Ik heb per pizza een pizzabodem gemaakt van bloemkool en deeg gebruikt.   

Toppings:

  • dunne plakjes salami   Hoeveelheid naar keuze.
  • reepjes van 1 rode ui        
  • reepjes van 1 groene, 1 gele en 1 rode paprika
  • plakjes groene olijven  Hoeveelheid naar keuze.
  • 1 blik of pot pizzasaus
  • plakjes champignon        Hoeveelheid naar keuze.
  • mini bolletjes mozzarella  Hoeveelheid naar keuze.
  • gedroogde Italiaanse kruiden  Hoeveelheid naar keuze.
  • geraspte kaas   Hoeveelheid naar keuze  Ik heb oude Goudse gebruikt.

Hier een foto van de pizzabodem en de toppings:

 Wat heb je nog meer nodig:  

  • gietijzeren pan, grillpan of braadpan
  • oven
  • ovenhandschoen
  • pizzasnijder of scherp mes
  • bord 
  • snijmes
  • snijplank 
  • olijfolie
  • kwastje om de pan in te vetten 
  • plank, bord of iets anders om de pizza mee om te draaien. Ik heb een broodplank gebruikt. 
  • mes en vork

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Vet de pan in met de olie.
  3. Doe de toppings er om de beurt in. De volgorde maakt niet uit.
  4. Leg het pizzadeeg of de pizzabodem er boven op. 
  5. Zet de pan met inhoud in de oven en bak het ongeveer 20 minuten tot het pizzadeeg of de pizzabodem goudbruin is gekleurd. 
  6. Haal de pizza uit de oven en leg de plank of iets anders eroverheen en draai de pizza om, zodat de bodem beneden komt te liggen en de toppings er bovenop. Let op: dit is best zwaar!
  7. Laat de pizza op je bord glijden.

Hier een kort fragmentje van een filmpje van de bereiding:

 
Hier een foto van de onbereide pizza in de oven:
 

Hier een foto van de bereide nog niet omgedraaide pizza:

  
Hier een foto van de plank op de  pizza:
 

Hier een kort fragment van het filmpje van het opscheppen van de bereide pizza: