dinsdag 16 november 2021

Surinaamse gestoofde spitskool met Surinaamse kruidige gehaktballen

 Surinaamse kruidige gehaktballen 


                                                         Ingrediënten:

  • gehakt 
  • gemberpoeder
  • knoflook
  • tomatenketchup
  • 1 ei
  • paneermeel
  • boter
  • tomaat
  • wat water
  • laos
  • gesnipperde ui
  • zoete ketjap
  • peper
  • aromat
  • paprikapoeder
  • korianderpoeder
  • komijn
  • eventueel sambal of verse peper

               Wat heb je nog meer nodig:

  • koekenpan of braadpan
  • grote kom om het gehakt te kneden
  • plat bord
  • plank of bord  
  • fornuis 
  • snijplank 
  • mes

                           Zo maak je het:

  1. Maak het gehakt aan met gesnipperde ui, knoflook, peper, aromat, paprikapoeder, korinderpoeder, komijn, laos, gemberpoeder, zoete ketjap, ketchup, ei en 3 eetlepels paneermeel. Ik heb kruidenpaneermeel genomen.
  2. Vermeng alles goed.
  3. Vorm er ballen van.
  4. Strooi paneermeel op een plat bord.
  5. Rol de ballen door de paneermeel.
  6. Verhit boter in de koekenpan.
  7. Bak de ballen bruin in de hete boter. 
  8. Voeg als de ballen bruin zijn in stukjes gesneden tomaat en wat water toe.
  9. Zet het vuur laag en stoof het vlees afgedekt gaar. 
  10. Serveer het met rijst en groente (bij voorkeur de Surinaamse gestoofde spitskool) en eventueel wat sambal. Je kan in de gehaktballen ook sambal of verse peper doen.     

                        Surinaamse gestoofde spitskool 


                              Ingrediënten:

  • spitskool Andere kool of groente kan ook.
  • boter
  • gesnipperde ui
  • tomaat
  • knoflook
  • peper
  • paprikapoeder
  • laos
  • gemberpoeder
  • zoete ketjap
  • 1 eetlepel suiker
  • een laagje water 
  • eventueel sambal

Ik heb er net als bij de gehaktballen ook koriander en komijn aan toegevoegd.

                   Wat heb je nog meer nodig:  

  • koekenpan of braadpan
  • snijplank
  • mes
  • fornuis

                       Zo maak je het:

  1. Snijd de kool in repen. Ik heb al gesneden spitskool gekocht.
  2. Fruit de gesnipperde ui en de knoflook.
  3. Voeg de kool, peper, paprikapoeder, laos, gemberpoeder, ketjap en de suiker toe. 
  4. Doe er een klein laagje water bij. Laat dit sudderen tot de kool gaar is.

Geef er vlees bij (bij voorkeur de Surinaamse kruidige gehaktballen) of kip en eventueel sambal.